Antradienis, 30 balandžio

Saulės parkai: ar tikrai apsimoka?

Saulės elektrinių parkas – tai elektrinė iš saulės modulių. Ji gali būti sumontuota bet kurioje Lietuvos vietoje. Saulės parkai suteikia galimybę įsigyti tokią elektrinės dalį, kuri leis pagaminti elektros energijos kiekį, reikalingą vienam šeimos ūkiui arba įmonei. Be abejonės, apskaičiuoti tą kiekį savarankiškai gali būti sudėtinga. Tačiau nusiminti neverta. Jūsų pasirinkti saulės parkų specialistai padės tai padaryti. Be to, kone kiekviename internetiniame puslapyje, kur prekiaujama saulės elektrinėmis, lengvai rasite skaičiuoklę, padėsiančią apskaičiuoti reikalingą saulės modulių kiekį.

Mūsų šalyje vis dar gaji nuomonė, jog saulės energijos negalima efektyviai ir taupiai pagaminti. Skubame paneigti tokią nuostatą. Paimkime pavyzdį – Vokietiją. Šioje šalyje saulės baterijos naudojamos labai plačiai ir pakankamai efektyviai. Tą puikiai galime daryti ir savo šalyje, nes saulės energijos kiekis pas mus yra beveik toks pats, kaip ir vidurio Vokietijos (1000W/m2). Tai reiškia, jog su 1kW saulės energijos per metus Lietuvoje galima pasigaminti 1000 kWh elektros energijos. Ši elektra yra visiškai tokia pati, kokią gausite iš elektros tinklų.

Saulės elektrines parduodantys ir montuojantys meistrai pasakoja, jog jų klientai dažnai klausia: kaip greit atsipirks saulės elektrinė? Šios sistemos atsipirkimas svyruoja priklausomai nuo jėgainės galios, pasirinktų modulių tipo ir elektros energijos vartojimo kiekio ir dažnumo. Manoma, jog didesnės galios sistema atsiperka greičiau. Taip yra todėl, kad tokiu atveju 1 kW kaina yra gerokai mažesnė. Paprastai saulės atsipirkimo laikotarpis apima 5-7 metus, įskaičiuojant ir APVA paramą.

Šiandien APVA paramos galimybės yra išties viliojančios. Valstybė skatina žaliąją energetiką, todėl sudaromos visos palankios sąlygos paramai gauti. Tokia parama padengia apie 30-30% viso įrenginio išlaidų. Paraiškos, norint gauti paramą saulės elektrinei,  priimamos vieną kartą per metus. Jos priėmimas trunka apie mėnesį ir prasideda nuo tų metų sausio 2 dienos. Taigi, kiek jums  kainuos saulės jėgainė apskaičiuoti išties nesunku. Sakykim, už 5kW saulės elektrinę gausite 1615 eurų paramą, tuo tarpu, už 10kW jėgainę – 3230 eurų.

Galiausiai – per kiek laiko atsipirks įrengta saulės elektrinė? Į šį klausimą atsakyti vienareikšmiškai gana sunku. Visgi, preliminarūs paskaičiavimai egzistuoja. Jie rodo, jog saulės jėgainė atsiperka maždaug per 6-7 metus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *