Antradienis, 30 balandžio

Šiuolaikines technologijas pasitelkiantiems keliautojams skirti patarimai

Nesvarbu, kur keliaujate, šiuolaikinės technologijos gali reikšmingai palengvinti jūsų keliones. Dabar išmanusis telefonas yra vienas iš tų technologinių įrenginių, be kurių didžioji dauguma žmonių nė negalėtų įsivaizduoti savo kelionių. Tačiau nors dėka didelės šiuolaikinių technologijų pažangos mūsų kelionės tapo lengvesnės, patogesnės, saugesnės ir malonesnės, vis dėlto technologijos neatsiejamos ir nuo įvairių problemų, su kuriomis keliautojai gali susidurti. Todėl tam, kad technologijų pagalba jums būtų lengviau užtikrinti sklandžią kelionę ir kartu išvengti bet kokių galimų sunkumų, pristatome jums keletą praktiškų patarimų.

Išmaniųjų technologijų vartotojams skirtos naudingos įžvalgos

Turbūt sutiksite, kad išmanusis telefonas yra vienas geriausių šiuolaikinių išradimų, kuris gali reikšmingai pasitarnauti kiekvienoje kelionėje. Jo pagalba galima daug lengviau planuoti savo kelionės maršrutą, rezervuoti viešbučius, įsigyti kelionių bilietus, bendrauti, fotografuoti ir filmuoti, dalintis savo kelionių įspūdžiais ir netgi atsiskaityti už prekes ar paslaugas. Taigi, išmanieji telefonai yra tiesiog nepakeičiami kiekvieno keliautojo pagalbininkai.

Telefonų pakrovėjai

Prieš leisdamiesi į kelionę, būtinai įsigykite pakrovėją ir USB įkrovimo laidą. Tuo tarpu USB laidas jums gali pasitarnauti ne tik kaip priedas prie į elektros lizdą jungiamo telefono pakrovėjo, tačiau taip pat ir priemonė, kurios pagalba galėsite įkrauti ir savo turimą nešiojamąjį akumuliatorių, prijungdami jį prie savo nešiojamojo kompiuterio ar kito USB maitinimo šaltinio. Žinoma, būtų išmintinga įsigyti kelių skirtingų įtampų pakrovėją, nes tai pravers keliaujant į įvairias užsienio šalis.

Tačiau keliaujant visuomet pravartu turėti tiek pakrovėją, jungiamą į elektros lizdą, tiek ir belaidį kroviklį bei adapterį, tinkantį jūsų išmaniajam telefonui. Tokie telefonu pakrovejai gali tapti tikru išsigelbėjimu įvairiose situacijose – ypač atsižvelgiant į tai, kad paprastai išmaniuoju telefonu kiekvienas keliautojas savo kelionės metu naudojasi nuolatos, nepaisant to, ar tai būtų maršruto paieška, ar naudojimasis socialiniais tinklais. Be to, kaip jau buvo minėta, visada su savimi turėkite ir bent vieną (geriausia turėti bent kelis) įkrautą nešiojamąjį akumuliatorių, kuris išgelbėtų jus tuo atveju, jei nebūtų galimybės telefoną pakrauti įprastinio pakrovėjo pagalba.

Žinoma, šiomis dienomis keliautojai neretai yra linkę pasinaudoti ir viešojo įkrovimo paslaugomis. Tačiau tokio sprendimo atveju reikėtų elgtis labai atsargiai. Nors naujesniuose išmaniuosiuose telefonuose yra įdiegtos tobulesnės apsaugos sistemos, kurios neleidžia į telefoną įdiegti kenkėjiškų programų ar virusų per USB įkrovimo jungtį, vis dėlto jūsų išmaniajame telefone gali būti įvairių saugumo spragų (pvz., dėl laiku neatnaujintos programinės įrangos, tam tikrų naudojamų nepatikimų mobiliųjų programėlių ar kt.), kuriomis gali pasinaudoti piktavališkai nusiteikę programišiai. Todėl jei kelionės metu nėra saugios galimybės įkrauti savo telefoną, visuomet rekomenduojama pasinaudoti savo turimu nešiojamuoju akumuliatoriumi, kuris padės apsisaugoti nuo tokių galimų grėsmių.

Svarbių dokumentų kopijų saugojimas

Kelionių metu su savimi turime įvairius dokumentus, kurių dalis yra ypatingai svarbūs. Tačiau net jei esame labai atsargūs ir budrūs, fiziniai dokumentai, įskaitant asmens tapatybės dokumentus, keliaujant gali būti pamesti, pavogti arba sugadinti. Todėl visuomet pirmiausia rekomenduojama nuskanuoti kiekvieną fizinį dokumentą (įskaitant ir savo pasą ar asmens tapatybės kortelę), jei visgi kelionėje juos pamestumėte ar kitaip prarastumėte. Tokiu atveju reikšmingai palengvėtų iškilusių problemų sprendimas. Taigi, geriau tokias slaptažodžiu apsaugotas dokumentų kopijas (PDF formatu) saugoti savo išmaniajame telefone ir debesyje, pvz., naudojant „iCloud“ arba „Google Drive“.

Naudojimasis VPN

Nors kelionės metu mintis apie pasinaudojimą nemokama viešąja interneto prieiga gali skambėti labai patraukliai, paprastai viešieji interneto tinklai, tokiose vietose kaip oro uostai, pagrindinės miesto gatvės, viešbučiai ir kt., nėra saugūs – net jei norint prie jų prisijungti turite panaudoti slaptažodį. Tokiu atveju jūs negalite žinoti, kas dar be jūsų naudojasi WiFi tinklu. Kai kurie iš tokių naudotojų gali turėti blogų ketinimų ir bandyti per WiFi tinklą pasisavinti jūsų asmeninius duomenis. Tačiau jei vis dėlto jūs norite naudotis viešais interneto tinklais, vertėtų pasitelkti VPN (virtualaus privataus tinklo) paslaugas, šifruojančias jūsų duomenis ir apsaugančias nuo minėtų grėsmių.

Be to, naudojimasis VPN turi ir kitų privalumų – ne tik jūsų privačių duomenų apsaugą. Jei naudositės VPN paslaugomis, galėsite užmaskuoti savo tikrąją buvimo vietą, nurodant, kad esate šalyje, kurioje yra jūsų naudojamas VPN serveris. Tai yra labai naudinga keliautojams, kurie vyksta į įvairias užsienio šalis, kuriose gali būti taikoma cenzūra, apribojant galimybę prisijungti prie tam tikrą svetainių ar neleidžiant naudotis atitinkamomis paslaugomis. Pavyzdžiui, jei jūs paprastai mėgstate naudotis „Netflix“, nuvykę į kitą šalį savo paskyra pasinaudoti negalėsite, nes jūsų lokacija bus pasikeitusi. Tačiau jei naudositės VPN serveriu, esančiu Lietuvoje, greičiausiai „Netflix“ paslaugos jums ir toliau bus prieinamos.

Nenaudokite automatinio prisijungimo prie Wi-Fi tinklų

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti patogu, jog jūsų išmanusis telefonas kelionės metu automatiškai ieškotų viešųjų WiFi tinklų ir prie jų prisijungtų, vertėtų tokią automatinio prisijungimo funkciją išjungti – tai pasakytina tiek apie jūsų išmanųjį telefoną, tiek ir apie nešiojamąjį kompiuterį ar planšetę. Todėl visuomet junkitės tik prie jums žinomų ir patikimų Wi-Fi tinklų, kurie yra apsaugoti tik jums suteiktu slaptažodžiu.

Atsargiai naudokitės socialiniais tinklais

Daugelis žmonių yra pratę kelionių metu realiuoju laiku savo socialinių tinklų paskyrose dalintis atostogų įspūdžiais ir smagiomis kelionių akimirkomis. Tačiau visuomet patariama išlikti budriems ir pagalvoti apie savo turto saugumą. Vagys nuolatos stebi socialiniuose tinkluose vartotojų skelbiamus įrašus, siekdami atrasti namus, kurie yra tušti ir kuriuos būtų galima lengvai apvogti. Todėl niekuomet socialiniuose tinkluose neskelbkite savo namų adreso, nepateikite jūsų namus identifikuojančių išorės nuotraukų, o jei fotografuojatės namuose ir skelbiate tokias nuotraukas socialiniuose tinkluose, prieš tai darydami būtinai išjunkite GPS vietos sekimo funkciją, nes tokiu būdu iš jūsų nuotraukų bus pašalinta jūsų buvimo vietos informacija. Galiausiai visuomet palaukite, kol grįšite iš kelionės ir tik tuomet savo įspūdžiais pasidalinkite su sekėjais, draugais ar giminaičiais.

Nufotografuokite išsinuomotą automobilį

Jei leisdamiesi atostogų esate numatę jų metu keliauti nuomotu automobiliu, turite nepamiršti, kad net ir didelės automobilių nuomos bendrovės kartais siekia priversti savo klientus sumokėti už automobilio apgadinimus, kurie atsirado ne nuomos metu. Todėl pirmiausia turite reikalauti, jog automobilio nuomos sutartyje būtų aiškiai nurodyti visi jūsų pasirinkto automobilio išoriniai ir vidiniai apgadinimai, o tuomet padarykite ir automobilio išorės bei vidaus nuotraukas, kurias saugotumėte savo išmaniajame telefone. Tuomet pasibaigus nuomos paslaugų sutarčiai, visą tai pakartokite dar kartą. Tai užtikrins, kad išvengsite galimų nesusipratimų ir ginčų su automobilių nuomos bendrove.

Būkite budrūs ir elkitės atsargiai

Kokia yra geriausia apsauga nuo vagysčių? Tai atsargumas ir budrumas. Pavyzdžiui, nemaža dalis žmonių lankydamiesi restorane ar kavinėje savo išmaniuosius telefonus pasideda ant stalo, kad galėtų patogiau stebėti žinutes ir e. laiškus. Tačiau tai yra tiesiausias kelias būti apvogtiems. Be to, tą patį galima pasakyti ir apie rankinės pakabinimą ant kėdės ar jos laikymą ant žemės – tokiu atveju gali greitai pradingti ne tik jūsų telefonas, tačiau ir pinigai bei dokumentai. Tad visuomet elkitės atsargiai ir būkite budrūs.

Dėka visų šių patarimų jūsų laukianti kelionė gali tapti daug lengvesnė, saugesnė ir malonesnė, todėl belieka į juos atsižvelgti ir pasiruošti jūsų laukiantiems nuotykiams!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *